Смерть повертається з минулого

Смерть повертається з минулого Незважаючи на морозну погоду, на Волині продовжують знаходити боєприпаси періоду Другої світової війни. Це й не дивно: область у 1939-1944 рр. мінімум тричі ставала ареною жорстоких боїв із застосуванням зброї різних типів і калібрів…

Спочатку Волинь обстрілювали і бомбили німецькі окупанти, які в вересні 1939-го розпочали агресію в Другу Річ Посполиту. Оскільки наша територія тоді була як воєводство складовою частиною цієї країни, то особливо нищівні авіа нальоти люфтваффе проводила на найбільші волинські міста – Луцьк, Ковель і Володимир-Волинський. А в другій половині «золотого вересня» уже стріляли гармати і танки «визволителів зі Сходу»… Ледь люди оговталися від початку війни, як 22 червня 1941 р. розпочалася її наступна фаза. І знову обстріли та бомбардування. А найдовше і найбільше Волинь була ареною боїв у першій половині 1944-го, коли до березня війська РККА захопили південно-східні райони, а внаслідок майже піврічних боїв за Ковель – решту області.

Тож не дивно, що й досі земля повертає смертоносний метал, не зважаючи на пори року чи свята. Так, у с. Забороль Луцького р-ну місцеві громадяни виявили підозрілий предмет. Повідомили Службу порятунку. Прибувши, рятувальники огородили місце небезпечної знахідки та викликали фахівців групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС в області. Сапери ретельно обстежили ділянку міношукачами та вилучили та знешкодили один 152 мм артилерійський снаряд часів Другої світової війни. 

А дещо раніше в Турійському та Старовижівському районах місцевими мешканцями також було знайдено заіржавілі металеві предмети, схожі на боєприпаси. Працівники групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення облуправління ДСНС підняли з землі 12 боєприпасів: одну фугасну авіаційну бомбу, один артснаряд та 10 мінометних мін. Небезпечні знахідки відвезли на полігон та знешкодили.

«Управління ДСНС України у Волинській області в черговий раз закликає громадян бути обережними. Якщо ви на городі,  у лісовій смузі знайшли невідомий предмет – не втрачайте пильності! У жодному разі не чіпайте вибухонебезпечний предмет й не намагайтеся самостійно його знешкодити. Натомість позначте місце знахідки й повідомте про неї до служби порятунку за номером 101», – нагадує прес-служба УДСНС у Волинській області.

Наш кор.

На фото ДСНСУ: чергове смертоносне нагадування про минулі бої – в руках у сапера.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%